Trec l-glutamine T6 240 kaps.

  • 53,00 zł
  • szt.

Produkt wysyłamy w ciągu 24h.

Zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin.

Produkt objęty jest roczną gwarancją.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

L-GLUTAMINE MICRONIZED T6 formula caps
L-Glutamina mikrorozdrobniona + tauryna + witamina B6 w kapsułkach


Dostępne opakowania: 240 kapsułek po 920 mg.
Składniki: L- Glutamina, tauryna, witamina B6,żelatyna wołowa (składnik kapsułki)

Wartość odżywcza w 1 kapsułce:
- Białko 918 mg,
- Węglowodany 0 g,
- Tłuszcz 0 g,

Zawartość w 1 kapsułce:
- L-glutamina 640 mg,
- Tauryna 160 mg,
- Witamina B6 0,4 mg – 20 % RWS (zalecane dzienne spożycie)

Wartość energetyczna w 1 kapsułce: 16,61 kJ / 3,67 kcal

1. Co to jest L-GLUTAMINE T6?

L-GLUTAMINE T6 jest kompleksem aminokwasów l-glutaminy, tauryny oraz witaminy B6 w odpowiednio dobranych proporcjach. Główny składnik preparatu to glutamina ,która jest najważniejszym aminokwasem wspomagającym budowanie mięśni .Stanowi ona prawie 60 % całej puli aminokwasowej mięśni. Posiada ona również właściwości syntezy nowych aminokwasów niezbędnych do budowania masy mięśniowej. Tauryna - należy również do grupy aminokwasów tkz . nieprotegennych, czyli takich które nie bezpośrednio tworzą tkankę mięśniową, lecz uczestniczy w wielu procesach metabolicznych działając jako silny środek :anaboliczny, antykataboliczny oraz psychostymulujący. L-Glutamine T6 została dodatkowo wzbogacona o witaminę B6 zwiększającą przyswajanie w/w aminokwasów.

2. Jak działa na organizm L-GLUTAMINE T6?

Glutamina zawarta w preparacie odgrywa kluczową rolę przy zapobieganiu stanom przemęczenia i przetrenowania. W wyniku intensywnego treningu dochodzi do katabolizmu czyli rozpadu białek, które są podstawowym budulcem mięśni. Zbyt duży ich rozpad uniemożliwia przyrost masy mięśniowej. Zadaniem glutaminy jest powstrzymanie tego negatywnego dla organizmu procesu. Jest to tzw. działanie antykataboliczne.
Działanie glutaminy na przyrost masy mięśni polega też na zwiększeniu uwodnienia komórek mięśniowych, przez co zwiększa się ich objętość, a co za tym idzie obwód mięśnia. Zwiększone uwodnienie komórek to sygnał anaboliczny - stymulujący syntezę białek oraz glikogenu (głównego energetyka procesu skurczu mięśnia).
Glutamina podwyższa odporność organizmu biorąc udział w tworzeniu antyoksydantów oraz glutationu, substancji warunkującej tempo i poziom namnażania komórek układu odpornościowego. Badania wykazały, że glutamina podwyższa poziom hormonu wzrostu, który jest podstawowym hormonem odpowiadającym za przyrost masy mięśniowej.
Preparat został dodatkowo wzbogacony o witaminę B6 –zwiększającą przyswajanie aminokwasów oraz taurynę, która wpływa energetyzująco na organizm. Tauryna - wspomaga odkładanie glikogenu oraz blokuje wydzielanie serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie zmęczenia. Ma ona również bezpośrednie oddziaływanie na tworzenie się tkanki mięśniowej, bierze bowiem udział w procesie syntezy (budowania) białek ustrojowych. Tauryna należy również do grupy antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.

3. Kto powinien stosować L-GLUTAMINE T6?

Zwiększone zapotrzebowanie pojawia się przede wszystkim u ciężko trenujących kulturystów oraz sportowców trenujących sporty siłowe. W przypadku niedoboru glutaminy oraz tauryny organizm musi wytwarzać je z innych aminokwasów, co jest bardzo kosztownym procesem biorąc pod uwagę straty ilościowe i jakościowe innych niezbędnych aminokwasów potrzebnych do budowania mięśni. Powoduje to spowolnienie regeneracji mięśni co często objawia się: zatrzymaniem wzrostu masy mięśniowej, spadkiem siły, przemęczeniem psychicznym . Aby zapobiec tym negatywnym procesom należy dostarczać odpowiednie ilości glutaminy oraz tauryny.

Stosowanie L-Glutamine T6 pomaga osiągnąć szczytową formę sportową wszystkim zawodnikom, którym zależy na zdobyciu wysokojakościowej muskulatury.

4. W jakich ilościach i kiedy spożywać L-GLUTAMINE T6?

Zapotrzebowanie na glutaminę oraz taurynę wzrasta w stanach największego katabolizmu (czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego) dlatego powinno się ją stosować w takich okresach jak:

 

bezpośrednio po przebudzeniu

 

bezpośrednio po treningu

 

przed snem

 

Sposób użycia:
W dni treningowe: L-GLUTAMINE T6 najlepiej przyjmować:
rano 2 g, bezpośrednio po treningu od 4 – 8g oraz przed snem 2g.

W dni nietreningowe: L-GLUTAMINE T6 najlepiej przyjmować: 3 razy dziennie po 2 g co 6 godz.

Porcje L-GLUTAMINE T6 należy stosować przed posiłkami rozpuszczając ją w wodzie lub soku.(ok.250 ml)
L-GLUTAMINE T6 zaleca się łączyć z kreatyną i dekstrozą szczególnie po treningu.
UWAGA!!! W opakowaniu znajduje się praktyczna miarka, według której można precyzyjnie odmierzyć porcje ( 1 płaska miarka to 4 g L-GLUTAMINE T6 ,pierwsza podziałka wskazuje 2 g).

 

5.Gwarancja jakości produktu!

L-Glutamina firmy Trec Nutrition jest wyprodukowana przez japońskie laboratorium Kyowa Hakko Kogyo Co. Produkt ten charakteryzuje się najwyższą czystością oraz minimalną wielkością cząstek (mikrorozdrobnienie), daje nam to maksymalną wchłanialność do organizmu. L-Glutamine T-6 jest śnieżnobiałym proszkiem o bardzo dobrej rozpuszczalności.

Produkt może ulegać zbryleniu - jest naturalnym procesem spowodowanym higroskopijnością l-glutaminy. W żaden sposób nie wpływa to na pogorszenie jakości produktu.

6. Zapamiętaj!!!

Podczas intensywnego treningu organizm zużywa około 30-40 g glutaminy oraz 2- 4 g tauryny, a wysoki ich poziom niezbędny jest do budowania twoich mięśni. Straty masy mięśniowej bez uzupełnienia w/w aminokwasów mogą sięgać nawet do 300 g w ciągu doby. Dlatego nie oszczędzaj na tych aminokwasach!

„Przeładowanie” białkiem nie jest najwłaściwszą drogą do rozwoju masy mięśniowej lepiej spożywać go mniej, a dietę uzupełniać suplementami zawierającymi glutaminę oraz taurynę.

Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.

 

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. 

Produkt, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. 

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. 

Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.