Atleta Nowości Finaliści

26-02-2019

FINALIŚCI:

1. Dariusz Gidaszewski

Przepis na racuchy bananowe, czyli rarytas którym rozpoczynam każdy dzień bez wyjątku.

5 jaj całych 
25g waniliowej odżywki białkowej 
300g bananów, najlepiej takie bardzo dojrzałe
15g oleju kokosowego na patelnię 
Pierwsze 3 składniki mieszamy ze sobą na gładko, wlewamy na natłuszczoną ostatnim składnikiem patelnię w całości lub tak jak ja lubię najbardziej - dzieląc na małe placuszki
Rarytas w gębie. 
Zapraszam

2. Artur Woźniak 

Sernik na naturalnych białkach jest biały, delikatny jak pianka i równie lekki. Nie przypomina zwartych serników, jak stracciatella, ale bliżej mu do sernika na zimno. Jest bardzo smaczny i możecie go zrobić, jeśli macie nadmiar białek. Składniki:
5–6 białek
1 kg sera
5 łyżek słodziku lub 1/2 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do sernika lub owoc kardamonu*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
*może też być troszkę skórki pomarańczowej , 
Pianę ubijam z cukrem lub słodzikiem na sztywno. 2.Do miski wkładam ser, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika lub skórkę pomarańczową, do tego białka i całość miksuję do połączenia. 3.Nakładam do formy (22 do 24 cm) i piekę w nagrzanym do 160°C piekarniku przez około 1,5 godziny. Pod koniec radzę przykryć folią, to zostanie śnieżnobiały.  Kroję po wystudzeniu, najlepiej kolejnego dnia

3. Natalia Kaczor

Jeśli białko ma neutralny smak to zdecydowanie najlepiej sprawdzi się jako podbitka do słonych potraw. Pierogi z mąki pełnoziarnistej z twarogiem, szpinakiem i właśnie taką naturalną odżywka białkowa, która oprócz zwiększenia zawartości białka w potrawie zagęści farsz do pierogów  
Przepis: z mąki pszennej pełnoziarnistej, soli i wody wyrobić sprężyste ciasto na pierogi. Przykryć ściereczką i przygotować farsz: mrożony szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekane pieczarki. Udusić razem, zestawić z ognia, przestudzić. Do ostudzonej masy dodać twaróg i odżywkę białkowa neutralna. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienkie placki, szklanką przycinać kółka. Na wycięte kółka nakładać farsz, zlepić. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po upływie 5 minut zjadać  proporcje do samodzielnego ustalenia w zależności od tego ile tych pierogów chcemy zrobić  smacznego  I zapraszam 

4. Jacek Bartos

Tak się składa iż WPC dodaję do swojego miksu z którego robię kulki proteinowe na karpia :) Do wszelakich mąk,kokosowej,sojowej,ryżowej,drożdży piwnych,mielonego biszkoptu i wielu innych składników właśnie dodaję WPC w ilości 20%.Po czym wbijam do tego wszystkiego jajka i robię z tego ciasto.Następnie formuję specjalnym rollerem kulki proteinowe 18mm,które potem gotuję i odstawiam do suszenia na 3 dni.WPC Posiada doskonałe białko i właściwości wiążące, utwardza i dodaje gładkości podczas rollowania. Stosowany w mieszankach, w których wymagana jest lepsza jakość białka. WPC jest bardzo skuteczne gdy stosuje się je w połączeniu z innymi białkami mleka, ale jest także bardzo dobre jako funkcjonalny dodatek w mieszankach typu birdfood lub rybnych.Dzięki niemu własnie mogę potem się cieszyć takimi trofeami jak ten na zdjęciu ważący 24kg:) Ryby oczywiście po sesji zdjęciowej i wagowej wracają do swego królestwa,bo inaczej być nie może :) zapraszam