Kwasy omega 3 trójglicerydy czy estry?
Różnica między trójglicerydami, a estrami kwasów omega wynika z ich struktury chemicznej i biodostępności, co wpływa na sposób w jaki organizm je przyswaja i wykorzystuje.
Wybór odpowiedniej formy suplementacji kwasów omega-3 (TG czy EE) zależy od indywidualnych potrzeb, ceny i dostępności surowca. Trójglicerydy to naturalna forma, lepiej przyswajalna o wysokiej biodostępność, ale droższa i mniej dostępna na rynku. Estry etylowe to przetworzona forma (bardziej dostępna i popularna na rynku), chętnie stosowana ze względu na możliwość uzyskania wysokiej koncentracji kwasów omega-3.
Aliness Fish Omega-3 Forte Estry etylowe to źródło kwasów omega-3, w przystępnej formie miękkich kapsułek. Głównym składnikiem produktu jest wysokiej jakości olej rybi, który charakteryzuje się wysoką koncentracją kwasów Omega-3: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy)
w postaci estrów etylowych.
Każda kapsułka Fish Omega-3 Forte Estry Etylowe dostarcza aż 750 mg niezbędnych kwasów omega-3, w tym 500 mg EPA oraz 250 mg DHA.
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy OMEGA-3 to wspólna nazwa dla grupy związków należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Kwasy OMEGA-3 są…
NIEZBĘDNE – ponieważ w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, a są potrzebne na wielu poziomach jego funkcjonowania. Dlatego muszą być dostarczane w odpowiednich ilościach w pożywieniu.
NIENASYCONE – co oznacza że w cząsteczkach tych kwasów znajduje co najmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla w łańcuchu węglowym. Przyrostek ‘3’ oznacza natomiast, że ostatnie takie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca łańcucha.
OMEGA-3 czy OMEGA-6?
Dostarczanie zarówno kwasów omega-3 jak i omega-6 jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jednak, ze względu na to że w organizmie człowieka przemiany kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (omega 3) i n-6 (omega 6) uzależnione są od tych samych enzymów, istotne jest aby zachować ich odpowiedni stosunek w diecie. Nadmierna przewaga w diecie kwasu linolowego (prekursora rodziny n-6) hamuje syntezę EPA i DHA (rodzina n-3) i pogłębia ich wtórny niedobór. Optymalny stosunek omega-3 do omega-6 to 1:4-5.
W codziennej diecie przeciętnego Europejczyka proporcja znacznie różni się od tej prawidłowej
i wynosi 1:15-20 dlatego w wielu przypadkach wskazana jest suplementacja kwasów omega-3.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 (DHA i EPA) mają korzystny wpływ na zdrowie, a ich suplementacja jest zalecana dla osób w każdym etapie życia :
- DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
- DHA pomaga utrzymać prawidłowe widzenie**
- DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu**
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
**korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Składniki
|
1 kapsułka
|
2 kapsułki
(porcja dzienna)
|
Olej rybi
|
1000 mg
|
2000 mg
|
W tym:
|
|
|
EPA
|
500 mg
|
1000 mg
|
DHA
estry etylowe
|
250 mg
|
500 mg
|
Składniki: olej rybi (50% estrów etylowych kwasu eikozapentaenowego, 25% estrów etylowych kwasu dokozaheksaenowego), przeciwutleniacz: alfa tokoferol; składniki otoczki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć - glicerol, woda.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: 1 kapsułka, dwa razy dziennie. Najlepiej przyjmować podczas posiłków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik)zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość opakowania: 60 kapsułek
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.