Czyste białko. Zero kompromisów. Białko jest podstawą odżywiania i powinno być codziennie uzupełniane. Wzmacnia mięśnie i kości, ale organizm go nie magazynuje, dlatego trzeba stale dbać o jego dostarczanie. Jest niezbędne do zachowania i przyrostu mięśni, ponieważ jest jednym z najważniejszych składowych ludzkiego ciała. Tym bardziej ważna jest jakość białka dostarczanego do organizmu.
Ile białka potrzebuję dziennie? Dzienne zapotrzebowanie na białko zdrowego dorosłego człowieka można dostosować proporcjonalnie do wagi ciała, ale dokładna ilość zależy też od poziomu aktywności i indywidualnych celów. Ważny jest również wiek, normalne zapotrzebowanie w porównaniu do osób dorosłych jest wyższe w wieku poniżej 18 lat i powyżej 60 lat.
Zalecenia są następujące:
w celu zachowania mięśni: 0,8-1 g/kilogram masy ciała
w celu przybrania masy mięśniowej: 1,6-2 g/kilogram masy ciała
Wartość odżywcza
|
100 g
|
RI* (100 g)
|
25 g
|
Wartość energetyczna
|
1604 kJ/ 378 kcal
|
19%
|
401 kJ/ 95 kcal
|
Tłuszcz
|
3,0 g
|
4%
|
0,7 g
|
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
2,6 g
|
13%
|
0,7 g
|
Węglowodany
|
3,9 g
|
2%
|
1,0 g
|
- w tym cukry
|
1,8 g
|
2%
|
<0,5 g
|
Białko
|
84 g
|
167%
|
21 g
|
Sól
|
0,99 g
|
17%
|
0,25 g
|
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.
|
|
100 g
|
25 g
|
50 g
|
Laktose
|
1,1 g
|
0,28 g
|
0,57 g
|
Składniki:Izolat białka serwatkowego (mleko) {izolat białka serwatki (mleko), emulgator [lecytyny (soja)]} 86%, L-glutamina 5,0 %, mieszanka kremująca [częściowo uwodorniony tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (E471, E472a), syrop glukozowy, cukier, białko mleka, stabilizator (fosforany potasu)], aromaty, substancje zagęszczające (guma celulozowa, guma ksantanowa), sól, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), L-leucyna1 0,2%, substancja słodząca (sukraloza), L-izoleucyna1 0,1%, L-walina1 0,1%, barwniki (tartrazyna, indygotyna). Tartrazyna: Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
1BCAA: aminokwasy rozgałęzione.
Wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym jaja, orzeszki ziemne, orzechy, seler, ryby, skorupiaki i składniki żywności zawierające dwutlenek siarki.
1 porcja: 25 g, Ilość porcji w opakowaniu: 72, Dzienna porcja: 2x25 g= 50 g
|
Zalecane spożycie: Do przygotowania 1 porcji wymieszaj 25 g proszku (1 miarka=2 czubate łyżki stołowe) z 200 ml wody, najlepiej używając shakera. Użyj wagi do dokładnego pomiaru. Spożywać 2 porcje dziennie.