Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż 90% zawartości tego oleju. Dzięki średniołańcuchowej budowie nie są one odkładane w postaci tłuszczu, lecz przekształcane w energię, która przyspiesza metabolizm. Reszta składników to zdrowe kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, witaminy E, B, C, minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz kwas laurowy.
Olej kokosowy COCOVITA extra virgin Coconut oil można stosować kulinarnie – jako zamiennik masła lub bazę do wypieku ciast, tortów czy deserów. Sprawdzi się w każdej kuchni do smażenia, pieczenia i duszenia.
Może być również z powodzeniem dodawany do dressingów czy sosów sałatkowych.
Olej kokosowy może być spożywany przez wegetarian, doskonale zastępując tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jest też produktem bezglutenowym i hipoalergicznym.
Olej kokosowy ma również zastosowanie w kosmetyce. Nakładany jako krem dla skóry wysuszonej nadaje jej zdrowy wygląd. Świetnie sprawdza się przy skórze trądzikowej i tłustej, a także jako pielęgnacja skóry głowy i włosów.