Czym jest Reishi?
Reishi, czyli Lakownica żółtawa lub lśniąca (Ganoderma lucidum) to gatunek grzyba porastający butwiejące kłody drzewne. Jego znak rozpoznawczy to wachlarzowaty kapelusz, o lśniącej, żółtawej powierzchni. Choć rośnie w różnych zakątkach świata, to tradycja jego czczenia i spożywania w celach leczniczych jest nieodłącznym elementem kultury azjatyckiej, w której od tysięcy lat znany jest pod nazwą Reishi. Szczególne miejsce grzyby Reishi zajmują w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Za główne składniki aktywne, którym przypisuje się niesamowite właściwości uważa się beta-glukany – należące do szerszej grupy związków zwanych polisacharydami oraz triperpeny.
Beta-glukany a polisacharydy
Polisacharydy to rozległa grupa związków chemicznych o długich, łańcuchowych molekułach, zbudowanych z powtarzających się, cukrowych jednostek. Ze względu na budowę, polisacharydy mogą być zatem postrzegane jako biopolimery, występujące naturalnie w organizmach roślin i zwierząt. Do polisacharydów zaliczamy skrobię, celulozę, glikogen czy chitynę. Poszczególne polisacharydy wykazują odmienne właściwości i tym samym odgrywają też różne funkcje, w zależności sposobu w jaki związane są ze sobą monomeryczne jednostki cukrowe, a także w zależności od ich rodzaju.
Inną podgrupą polisacharydów, charakterystyczną dla grzybów są beta-glukany, które podobnie jak celuloza, są składnikiem błonnika pokarmowego, jednak w odróżnieniu od celulozy, stanowią jego rozpuszczalną frakcję Beta-glukany wchodzą w skład ścian komórkowych grzybów stanowiąc jeden
z głównych elementów strukturalnych ich owocników.
Z chemicznego punktu widzenia są to związki zbudowane z cząsteczek D-glukozy połączonych wiązaniami beta-glikozydowymi. Beta-glukany różnią się między sobą budową chemiczną w zależności od pochodzenia, praktycznie każdy gatunek grzybów ma swoją, niepowtarzalną odmianę beta-glukanów, która odpowiada za konkretne właściwości.
Co wyróżnia nasz ekstrakt? / Potrójna standaryzacja
Kupując suplementy diety z Reishi istotne jest aby zwrócić uwagę szczególnie na rodzaj standaryzacji ekstraktu, tzn. w przeliczeniu na jaki składnik jest ustalana jego moc. Pomimo tego, że wiele produktów opartych jest na ekstraktach o wysokich standaryzacjach, to często odnoszą się one jedynie do ogólnej zawartości polisacharydów. Brakuje natomiast informacji o zawartości
beta-glukanów, podczas gdy to one właśnie, obok triterpenów stanowią esencję Reishi, nadającą im unikalne, prozdrowotne właściwości.
Sama informacja o ogólnej zawartości polisacharydów nie przesądza o wysokiej jakości ekstraktu Reishi, nawet gdy wynosi 40%, 50% i więcej procent. Mogą to być bowiem alfa-glukany ( do których należy np skrobia), bądź też, dodatkowo, zawartość polisacharydów może być sztucznie zawyżona
zpowodu obecności maltodekstryny, która bywa dodawana w charakterze nośnika stabilizującego ekstrakt. Zatem pełny obraz na temat jakości ekstraktu Reishi można uzyskać znając dodatkowo zawartość beta-glukanów oraz triterpenów.
Aliness Reishi 400 mg powstał w oparciu o wysokiej jakości, potrójnie standaryzowany ekstrakt
z owocników grzybów Reishi, co gwarantuje zawartość aktywnych składników co najmniej na poziomie:
- 40% wszystkich naturalnie występujących polisacharydów.
- 20% beta-glukanów
- 1% triterpenów
Dopiero taka potrójna standaryzacja gwarantuje obecność wszystkich aktywnych składników oraz zapewnia pełne spektrum działania.
Aliness Reishi 400 mg nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi produkt odpowiedni dla wegan. Produkt nie zawiera żadnych, konserwantów ani barwników.