Żelazo endosomalne to innowacyjna formuła, stworzona z myślą o skutecznym uzupełnianiu diety w ten mikroskładnik. Wyróżnia się niezwykle wysoką przyswajalnością w połączeniu z łagodnym działaniem, minimalizując ryzyko niepożądanych efektów stosowania.
Właściwości żelaza endosomalnego:
- Łagodne działanie – łagodne dla układu pokarmowego, mniejsze ryzyko skutków ubocznych. Nie powoduje zaparć, mdłości, dyskomfortu, ani przebarwień stolca.
- Wygoda stosowania – mikrootoczka dodatkowo zabezpiecza żelazo przed działaniem kwasu żołądkowego i procesami utleniania, dzięki czemu nie powoduje ono przebarwień zębów ani nieprzyjemnego posmaku. Mały rozmiar kapsułek ułatwia połykanie.
- Mniejsze interakcje z dietą – nie wchodzi w niekorzystne reakcje z fitynianami, wapniem czy polifenolami.
- Wysoka biodostępność i lepsze wchłanianie – dzięki zaawansowanej mikronizacji do 0,3 μm, żelazo może trafić do komórek alternatywnym szlakiem, omijając typowe bariery wchłaniania, takie jak niska rozpuszczalność lub interakcje z innymi składnikami.
- Bezpieczeństwo dla mikrobioty – dzięki wyższej stabilności i lepszemu wchłanianiu żelazo nie zalega w jelitach, nie zaburza flory bakteryjnej i nie podrażnia błony śluzowej.
Wyjątkowość żelaza endosomalnego polega na zastosowaniu nierozpuszczalnej formy żelaza, poddanej zaawansowanej mikronizacji do 0,5-0,3 mikrometra, a następnie dodatkowym zabezpieczeniu go mikrootoczką.
W przeciwieństwie do cząsteczek o większym rozmiarze ( >1 μm), które wymagają wcześniejszego rozpuszczenia w świetle jelita i aktywnego transportu z udziałem białek (np. DMT1), żelazo endosomalne może zostać bezpośrednio przyswojone alternatywnym szlakiem.
Jego nadzwyczaj drobny rozmiar pozwala organizmowi na wchłanianie mikronizowanych cząsteczek żelaza bezpośrednio przez enterocyty, aby mogło ono zostać stopniowo zredukowane wewnątrzkomórkowo.
Dzięki temu procesowi żelazo jest uwalniane stopniowo w niewielkich ilościach, co zapobiega nagłym wzrostom jego poziomu w osoczu, a tym samym ogranicza nadmierną produkcję hepcydyny i minimalizuje ryzyko skutków ubocznych stosowania.
Ponadto, zastosowana mikrootoczka zabezpiecza cząsteczki żelaza przed działaniem kwasów żołądkowych i pozwala na ich stopniowe uwalnianie dopiero w jelicie. Zastosowanie tych rozwiązań sprzyja skutecznej i zrównoważonej suplementacji żelaza, co potwierdzono w szeregu badań klinicznych, przeprowadzonych wśród różnych grup wiekowych oraz kobiet w ciąży.
Technologia zastosowana w produkcji żelaza endosomalnego została również wyróżniona w publikacji WHO dotyczącej uzupełniania mikroskładników diety.
Przeznaczenie |
Zalecana porcja dzienna |
Zawartość żelaza w porcji |
Dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli |
1 kapsułka |
14 mg (100% RWS*) |
Kobiety w ciąży** |
2 kapsułki |
28 mg (200% RWS*) |
*Referencyjna wartość spożycia
Składniki: Stabilizator – maltodekstryna, difosforan żelaza (III), lecytyna słonecznikowa (mikrootoczka, bez GMO), pullulan (otoczka kapsułki)
Przeznaczenie |
Zalecana porcja dzienna |
Zawartość żelaza w porcji |
Dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli |
1 kapsułka |
14 mg (100% RWS*) |
Kobiety w ciąży** |
2 kapsułki |
28 mg (200% RWS*) |
*Referencyjna wartość spożycia
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.