Astaksantyna – jest organicznym związkiem chemicznym z grupy ksantofili. Jest ona metabolitem kataksantyny oraz zeaksantyny. Podobnie jak w przypadku wielu innych karotenoidów, astaksantyna rozpuszczalna jest w tłuszczach. Cząsteczka astaksantyny zawiera liczne sprzężone wiązania wielokrotne, które warunkują barwę substancji, jak również jej właściwości przeciwutleniające.
Astaksantynę możemy znaleźć w algach, fitoplanktonie, jak również w niektórych roślinach, bakteriach czy grzybach. Morskie zwierzęta, które się nimi żywią (np. łosoś, homar czy krewetka), mają przeważnie różowy lub czerwonawy kolor.Astaksantyna, w przeciwieństwie do wielu innych karotenoidów, nie ulega w organizmie człowieka przekształceniu do witaminy A.
Składniki aktywne |
Na porcję |
Astaksantyna |
12 mg |
Składniki: astaksantyna, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia, przeciwutleniacz: naturalna mieszanka tokoferoli, wyciag z rozmarynu, otoczka kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona.
Zaleca się stosowanie 1 kapsułki dziennie wraz z posiłkiem.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.
Zdjęcie produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu. Związane jest to z coraz częstszymi zmianami wzorów przez producentów. Podobnie może być ze smakiem. Smak odżywki na zdjęciu nie jest tożsamy ze smakiem zakupionej odżywki.