Black Walnut Hulls to łupiny niedojrzałego owocu drzewa – czarnego orzecha (Juglans nigra). Wzmianki o i wykorzystaniu łupin czarnego orzecha pochodzą już od starożytnych Greków i Rzymian, a były one używane jako ziołowy tonik w wielu kulturach, na przestrzeni dziejów. Drzewo czarny orzech pochodzi z bliskiego wschodu, a dziś jest uprawiane również w USA, Kanadzie oraz w Europie.
Główną substancją czynną preparatu jest juglon. Ten naturalny związek jest zaliczany do grupy silnych środków przeciwpasożytniczych, a ponadto wykazuje również działanie antyseptyczne, chelatujące (wiąże metale ciężkie nagromadzone w organizmie i ułatwia ich usuwanie) i przeciwbiegunkowe. Warto dodać, że juglon jest polecany diabetykom, a łupiny i owoce czarnego orzecha mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Juglon zaliczany jest do grupy najsilniejszych związków antyseptycznych występujących w przyrodzie i znajduje zastosowanie w medycynie jako substancja działająca przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Używa się go również przeciwko pasożytom układu pokarmowego, jak np. owsiki, czy glisty oraz w leczeniu zakażeń bakteryjnych skóry i grzybic (Candida).
Juglon zapobiega wzrostowi bakterii powodujących próchnicę (Streptococcus mutans i Streptococcus sanguis) oraz patogenów przyzębia (Porphyromonas gingivalis i Prevotella intermedia). Poprzez inhibicję aktywności rybonukleazy H hamuje replikację wirusa HIV.
Sposób użycia: 1 kapsułka 2 razy dziennie podczas posiłku.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.