Glutation (GSH) – związek występujący w każdej komórce organizmu, syntezowany z aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny, zawiera siarkę. Ma właściwości przeciwutleniające, bierze udział w procesie oddychania, pełni funkcję koenzymu niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych, redukuje nadtlenek wodoru i ochrania komórki przed uszkodzeniem przez toksyny. Bierze udział w usuwaniu z organizmu związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn m.in. metabolitu paracetamolu, który przy niskim poziomie glutationu skutkuje uszkodzeniem wątroby. Jest silnym antyoksydantem, neutralizującym wolne rodniki głównie w wątrobie, gdzie także odpowiada za zwalczanie nawet do 60% pestycydów.
Glutation to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest wykorzystywany na poziomie komórkowym jako pierwsza linia obrony. Jego niski poziom we krwi wskazuje na stan chorobowy. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie sobie poradzić z usuwaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki w mózgu i innych narządach. Glutation odgrywa ogromną rolę w terapii chorób autoimmunologicznych, ponieważ jego niski poziom nasila nieprawidłową odpowiedź układu odpornościowego oraz prowadzi do wyzwolenia enzymu iONS – indukowalnej syntazy tlenku azotu – który to promuje atak autoimmunologiczny tudzież zwiększa destrukcję atakowanych tkanek.
Glutation jest niezbędny przy syntezie białek – bierze udział w mechanizmach transportujących aminokwasy do komórek, a również naprawia białka uszkodzone przez wolne rodniki, a więc działa antykatabolicznie. To samo działanie glutation przejawia także inną drogą. Otóż pozbawia on aktywności kortyzolu – hormonu katabolicznego wytwarzanego przez korę nadnerczy w sytuacjach stresowych – poprzez udział w procesie wiązania go z białkami krwi. Glutation pełni w tej reakcji funkcję katalizatora.
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie na pusty żołądek.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.
Zdjęcie produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu. Związane jest to z coraz częstszymi zmianami wzorów przez producentów. Podobnie może być ze smakiem. Smak odżywki na zdjęciu nie jest tożsamy ze smakiem zakupionej odżywki.