OstroVit Vitargo + Elektrolity to wysokiej jakości suplement diety, który zawiera skrobię Vitargo, a także cenne elektrolity, takie jak potas, magnez, wapń, sód i chlorek. To preparat dostępny w wygodnej w użyciu formie proszku, o smaku kiwi. To odżywka stworzona z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie, którym zależy na uzupełnieniu diety w wartościowe składniki.
OstroVit Vitargo + Elektrolity - źródło cennych składników
Skrobia - związek zaliczany do węglowodanów złożonych, polisacharyd, który stanowi składnik zapasowy roślin. Skrobia to wielocukier, który można znaleźć m.in. w ziarnach zbóż, suchych nasionach roślin strączkowych, a także innych bulwach i korzeniach. Skrobia Vitargo stanowi natomiast rodzaj węglowodanów pozyskiwanych ze skrobi, które wyróżniają się dużą masą cząsteczkową i niską osmolalnością, co sprawia, że Vitargo w ekspresowym tempie przedostaje się z żołądka do krwioobiegu, gdzie związek wykorzystywany jest jako źródło łatwo przyswajalnej energii.
Potas - składnik mineralny, który stanowi najliczniej występujący kation wewnątrzkomórkowy. Potas można znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych - źródłem związku są m.in. suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, warzywa, takie jak szpinak, ziemniaki i dynia, czy owoce, m.in. awokado, banany i morele.
Magnez - składnik mineralny, który zaliczany jest do makroelementów. W ustroju człowieka magazynowany jest głównie w kościach i mięśniach. Za żywieniowe źródła magnezu uznaje się zbożowe produkty pełnoziarniste, a także nasiona i orzechy.
Wapń - składnik mineralny, który zaliczany jest do makroelementów, ponieważ występuje w ludzkim organizmie w znacznej ilości. Substancję znaleźć można również w żywności - za źródło wapnia uznaje się przede wszystkim mleko i produkty mleczne, a także składniki, takie jak pestki słonecznika, nasiona sezamu, jarmuż, orzechy czy tofu.
Sód - składnik mineralny, będący kationem zewnątrzkomórkowym, który magazynowany jest w ludzkim organizmie przede wszystkim w płynach zewnątrzkomórkowych i kościach. Sód najczęściej dostarczany jest do ustroju wraz z solą kuchenną i produktami zawierającymi ten składnik, m.in. wędlinami czy pieczywem.
Chlorek - składnik mineralny, który stanowi główny anion przestrzeni pozakomórkowej. Źródłem chloru jest sól kuchenna i produkty zawierające znaczne ilości tego związku, jednak substancja występuje również w produktach, takich jak np. kiełki pszenicy czy wątroba cielęca.
Właściwości składników zawartych w OstroVit Vitargo + Elektrolity
Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także wspiera właściwą pracę mięśni. Dodatkowo pierwiastek wspomaga zachowanie optymalnego ciśnienia krwi.
Wapń przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w zachowaniu optymalnego przekaźnictwa nerwowego, a także przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Co więcej, składnik mineralny wspiera właściwe funkcjonowanie mięśni i enzymów trawiennych oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek, a dodatkowo jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów i kości.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a dodatkowo pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Składnik wspiera właściwe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. To związek, który odgrywa rolę w procesie podziału komórek, a także wspiera optymalną syntezę białka.
Wartość odżywcza |
Na porcję |
% RWS* |
Na 100 g |
Wartość energetyczna |
1103 kJ / 260 kcal |
- |
1471 kJ / 346 kcal |
Tłuszcz: |
0 g |
- |
0.1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
- |
0 g |
Węglowodany: |
65 g |
- |
86 g |
- w tym cukry |
0 g |
- |
0 g |
Białko |
0.2 g |
- |
0.3 g |
Sól |
0.49 g |
- |
0.65 g |
ELEKTROLITY |
Na porcję |
% RWS* |
Na 100 g |
Potas |
300 mg |
15% |
400 mg |
Magnez |
150 mg |
40% |
200 mg |
Wapń |
240 mg |
30% |
320 mg |
Sód |
220 mg |
- |
293.3 mg |
Chlorek |
330 mg |
41% |
440 mg |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Składniki: Skrobia VITARGO®, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (1); koncentrat soku z buraka w proszku (2), barwniki: karoteny (3), karmel amoniakalny (4), koncentrat czarnej marchwi (5); sole magnezowe kwasu cytrynowego (magnez), cytrynian potasu (potas), węglan wapnia (wapń), chlorek sodu (sód, chlorek), aromat, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K.
W zależności od smaku produktu symbol (1-5) użytego składnika znajduje się w pobliżu daty minimalnej trwałości.
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby.