Fiński, oryginalny produkt, naturalny, pozyskiwany z brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeterens w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
DANISCO® - Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeterens w Finlandii
100% Ksylitol fiński cukier brzozowy - w czystej postaci pozyskany z brzozy
100% czysty - bez skrobi, bez soli, bez cukru, nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy
Produkt VEGE odpowiedni dla wegan i wegetarian
NON GMO - produkt wolny od GMO
Stosować w taki sam sposób jak zwykły cukier
Uwaga:
- Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od łyżeczki do herbaty).
- Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach) i zwierzętą. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.