MyoFactor to suplement diety, napój w proszku zawierający kreatynę, aminokwasy, witaminy, minerały, lecytynę, inozytol oraz ekstrakt z Coleus forskohlii. Dodano substancje słodzące..
Wielofunkcyjne (1) właściwości produktu wynikają z jego różnorodnych składników o różnych punktach aplikacji:
(1)
Witamina B6 bierze udział w prawidłowym metabolizmie białek i glikogenu.
Cynk i magnez biorą udział w prawidłowej syntezie białek.
Magnez przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Witamina D przyczynia się do utrzymania odpowiednich funkcji mięśni.
Kreatyna zwiększa wydolność fizyczną podczas krótkich serii ćwiczeń o wysokiej intensywności. Korzystny efekt osiąga się przy dziennym spożyciu 3 g kreatyny.
Funkcja aminokwasów w komórkach - i ogólnie w ludzkim ciele - jest różnorodna i wieloraka. Znajduje to odzwierciedlenie w ich grupowaniu funkcjonalnym. Oprócz dobrze znanych podstawowych i nieistotnych podpodziałów, można je sklasyfikować według ich struktury chemicznej, ich wodnego struktury chemicznej, chemii roztworów wodnych, typowych reakcji biochemicznych, ich roli fizjologicznej itp. Można je częściowo podsumować poniżej:
L-leucyna, L-lizyna i L-arginina to tak zwane aminokwasy budujące białko. Przedrostek L- oznacza, że związek reprezentuje konfigurację L, która może być użyta przez organizm. L-leucyna i L-lizyna to niezbędne aminokwasy, z których pierwsza ma rozgałęziony łańcuch. Jego metabolit, HMB (beta-hydroksymetylomaślan), a dokładniej jego sól wapniowa, jest również zawarta w składnikach. Oprócz tego, że jest składnikiem łańcuchów białkowych, L-arginina jest również prekursorem tlenku azotu (NO), tzw. prekursor. L-arginina powstaje w organizmie człowieka w cyklu biochemicznym zwanym cyklem mocznikowym. W skład tego cyklu wchodzi między innymi niebiałkowa budująca L-ornityna, która również jest obecna w produkcie.
Oczywiście budowanie białka wymaga czegoś więcej niż aminokwasów. Jest to bardzo złożony proces, który jest precyzyjnie kontrolowany. Terminu „aminokwas budujący białko” nie należy zatem mylić z procesem syntezy białek.
Nie jest to przypadek, że podstawą aktywnego profilu takiego wielofunkcyjnego1 produktu jest różnorodny skład aminokwasów.
Lecytyna zawarta w tym produkcie jest niezbędnym składnikiem komórek, zarówno pod względem struktury, jak i funkcji.
Roślinnym składnikiem produktu jest ekstrakt z Coleus forskohlii standaryzowany na forskolinę. Standaryzacja to proces, który zapewnia, że w każdej jednostce ekstraktu roślinnego zawsze obecna jest taka sama ilość składnika aktywnego.
Należy zauważyć, że chociaż omawiany produkt daje możliwość uzupełnienia diety, nie zastępuje zróżnicowanej i zbilansowanej diety.
W tym kontekście produkt polecany jest zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet!
- Bez cukru*
- Bezglutenowe**
- Bez laktozy***
- Bez oleju palmowego
- wegański
* <0,5g cukru na 100 ml gotowego do spożycia produktu przygotowanego z wodą.
** Bezglutenowe zgodnie z przepisami Unii Europejskiej
*** Bez laktozy: <0,1g laktozy/100ml produktu gotowego do spożycia, przygotowanego z wodą.
Skład |
Wielkość porcji |
19g |
Ilość porcji w opakowaniu |
15 |
Wielkość opakowania |
285g |
Witaminy i Minerały (inne składniki) |
19g |
Witamina B6 |
2mg |
Cynk |
10mg |
L-leucyna |
3000mg |
HMB |
2000mg |
L-arginina |
1500mg |
L-ornityna |
600mg |
L-lizyna |
450mg |
Magnez |
113mg |
Wapń |
120mg |
Witamina D |
5μg |
Creapure (monohydrat kreatyny) |
3412mg |
w tym kreatyna |
3000mg |
Inozytol |
500 mg |
Ekstrakt z Coleus forskohlii |
113mg |
w tym forskolina |
11,3mg |
Lecytyna |
100mg |
Pozostałe składniki
(peach ice tea): Creapure (monohydrat kreatyny) 18%, L-Leucyna instant 16% [L-Leucyna, emulgator (lecytyny)], β-hydroksy β-metylomaślan wapnia, Chlorowodorek L-argininy 9,6%, kwas (kwas cytrynowy ), glukonian wapnia, aromaty, maltodekstryna, chlorowodorek L-ornityny 4%, sole magnezowe kwasu cytrynowego, chlorowodorek L-lizyny 3%, inozytol, substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), ekstrakt z korzenia Coleus forskohlii 0,6%, emulgator (lecytyny), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), diglicynian cynku, chlorowodorek pirydoksyny, preparat witaminy D [skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca (guma arabska), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), przeciwutleniacze (askorbinian sodu, ekstrakt bogaty w tokoferol), cholekalcyferol]. Wyprodukowano w zakładzie produkującym mleko, jajka, gluten, soję, orzeszki ziemne, seler, skorupiaki, ryby, mięczaki, dwutlenek siarki i orzechy zawierające żywność.