OstroVit EAAdvanced 360 g to wysokiej jakości suplement diety w proszku, dostępny w trzech pysznych owocowych wariantach smakowych. Preparat jest kompleksowym połączeniem aminokwasów EAA i BCAA ze składnikami mineralnymi. Opracowany został z najwyższej jakości składników z myślą o wszystkich osobach aktywnych fizycznie, którym zależy na właściwym uzupełnieniu poziomu aminokwasów i elektrolitów w codziennej diecie i tym samym wsparciu procesu regeneracji po ciężkich i intensywnych treningach.
Aminokwasy i elektrolity w diecie sportowców
Są niezwykle istotnymi składnikami odżywczymi. Przy każdym intensywnym wysiłku fizycznym nasz organizm narażony jest na naturalną utratę aminokwasowo - elektrolitową, co z kolei ma bezpośredni wpływ na pracę i wydajność naszych mięśni. Aminokwasy wspomagają proces powstawania energii niezbędnej do pracy naszych mięśni i zapobiegają utracie białka, który jest ich budulcem. Elektrolity natomiast odpowiadają w dużej mierze za nawodnienie i zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej naszych komórek. W czasie podejmowania wzmożonej aktywności fizycznej zwiększa się zapotrzebowanie na te składniki odżywcze i nie zawsze możliwym jest dostarczenie ich wystarczającej ilości z pokarmem. Warto wówczas rozważyć dodatkową suplementację, pozwalającą, szczególnie sportowcom, na uzupełnienie codziennej diety i wsparcie procesu potreningowej regeneracji w niezbędne aminokwasy i składniki mineralne. Poznaj, z jakich składników aktywnych składa się nasz OstroVit EAAdvanced 360 g:
- Magnez - niezbędny w naszej diecie składnik mineralny, odpowiedzialny między innymi za utrzymanie równowagi elektrolitowej oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto uczestniczy w procesie podziału komórek i wpiera pracę układu nerwowego, pozwalając na zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Jego właściwa podaż w diecie chroni nas przed uczuciem zmęczenia i znużenia oraz ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszych mięśni.
- Potas - tuż obok magnezu, wspiera gospodarkę elektrolitową organizmu. Utrzymuje odpowiednie napięcie mięśniowe. Może kontrolować objętość wody w organizmie i regulować ciśnienie. Ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Wapń - przede wszystkim wspiera prawidłową pracę naszych mięśni i pomaga w utrzymaniu właściwego przekaźnictwa nerwowego. Przyczynia się też do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i bierze istotny udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
- Chlorek Sodu - jest niezbędnym składnikiem naszej diety, odpowiadającym między innymi za utrzymanie równowagi elektrolitowej i odpowiednie nawodnienie naszych komórek.
- Witamina B6 - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymanie właściwych funkcji psychologicznych. Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Ponadto bierze udział w poprawnym metabolizmie energetycznym.
- Aminokwasy BCAA - Branched Chains Amino Acids - to aminokwasy rozgałęzione: leucyna, walina oraz izoleucyna. Owe związki nazywane są tak z racji rozbudowanego bocznego łańcucha w swojej chemicznej strukturze. Należą do grupy aminokwasów egzogennych, czyli niezbędnych w naszej diecie, gdyż nasz organizm sam nie potrafi ich produkować. Są nieodłączonym elementem syntezy większości białek, a ponad 30% naszych mięśni składa się właśnie z BCAA.
- Aminokwasy EAA - Essential Amino Acids - to grupa aminokwasów egzogennych: lizyna, treonina, fenyloalanina, metionina, arginina, histydyna oraz tryptofan. Również należą do grupy aminokwasów egzogennych. Głównym zadaniem aminokwasów EAA jest zabezpieczenie mięśni przed katabolizmem oraz poprawa możliwości ich regeneracji potreningowej.
- L-Glutamina - jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów endogennych. Charakteryzuje się wieloma funkcjami biologicznymi, jak transporter azotu, działając jako prekursor syntezy glutationu czy nukleotydów. Jest jednym z substratów w procesie glukoneogenezy.
- L-Tyrozyna - aminokwas białkowy, będący prekursorem głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie.
- L-Cysteina HCl - aminokwas potrzebny do syntezy glutationu - antyoksydantu wspierającego pracę wątroby. Wspiera także proces powysiłkowej regeneracji mięśniowej.
Składniki: Aminokwasy rozgałęzione BCAA (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, emulgator: lecytyny), regulator kwasowości: kwas cytrynowy; cytrynian potasu (potas), chlorowodorek L-lizyny, aromaty, L-glutamina, węglan wapnia (wapń), sole magnezowe kwasu cytrynowego (magnez), L-treonina, L-fenyloalanina, chlorek sodu (sód, chlorek), maltodekstryna, L-tyrozyna, substancja wypełniająca: izomalt; L-arginina, L-histydyna, L-tryptofan, L-metionina, chlorowodorek L-cysteiny, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K; chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6).
Składniki aktywne |
Na porcję 12 g |
% RWS* |
BCAA |
L-Leucyna |
1500 mg |
- |
L-Izoleucyna |
750 mg |
- |
L-Walina |
750 mg |
- |
EAA |
L-Lizyna HCl |
900 mg |
- |
L-Treonina |
450 mg |
- |
L-Fenyloalanina |
400 mg |
- |
L-Metionina |
75 mg |
- |
L-Arginina |
200 mg |
- |
L-Histydyna |
200 mg |
- |
L-Tryptofan |
130 mg |
- |
WSPARCIE EAA |
L-Glutamina |
550 mg |
- |
L-Tyrozyna |
300 mg |
- |
L-Cysteina HCl |
25 mg |
- |
Witamina B6 |
0.4 mg |
29 %* |
ELEKTROLITY |
Potas |
300 mg |
15 %* |
Wapń |
180 mg |
23 %* |
Magnez |
70 mg |
19 %* |
Sód |
157 mg |
- |
Chlorek |
240 mg |
30 %* |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Porcję 12 g (2 płaskie miarki) rozpuścić w 200 ml wody. W dni treningowe spożywać jedną porcję przed posiłkiem lub treningiem, drugą porcję po treningu. W dni nietreningowe 1 porcja między dwoma posiłkami.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby.
Przechowywać w temperaturze 15-25°C, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.