OstroVit Glukozamina + MSM + Chondroityna to wysokiej jakości suplement diety, który stanowi źródło glukozaminy, chondroityny, MSM, a także kwasu hialuronowego i witaminy C. To preparat o naturalnym smaku, dostępny w postaci proszku. To produkt stworzony z myślą o sportowcach i osobach, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na wartościowe związki.
Glukozamina - organiczny związek chemiczny, będący aminową pochodną glukozy. To substancja, która w organizmie syntetyzowana jest w niewielkich ilościach, a zdolność jej wytwarzania zmniejsza się wraz z wiekiem. Związek można dostarczać jednak do ustroju wraz z żywnością - substancja występuje w owocach morza - w chitynowych pancerzach skorupiaków, a także w formie suplementów diety. W preparacie OstroVit wykorzystano siarczan glukozaminy, czyli formę związku, która jest uznawana za najbardziej biodostępną, co pozytywnie wpływa na jakość i przyswajalność suplementu diety.
MSM - metylosulfonylometan - organiczny związek siarki. To substancja naturalnie występująca w organizmach zwierzęcych oraz w roślinach, która wyróżnia się doskonałą rozpuszczalnością w wodzie. MSM powszechnie występuje w żywności, jednak ze względu na fakt, iż substancja jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatur i promienie słoneczne, jedynie niewielkie ilości składnika mogą być wykorzystywane i przyswajane przez organizm człowieka.
Chondroityna - związek organiczny zaliczany do grupy mukopolisacharydów. To substancja endogenna, naturalnie produkowana w ludzkim organizmie, której zawartość w ustroju zmniejsza się wraz z wiekiem. Składnik występuje jednak również w niektórych produktach spożywczych, a także w suplementach diety. W preparacie OstroVit wykorzystano siarczan chondroityny, czyli formę związku, która wyróżnia się największą biodostępnością spośród dostępnych postaci chondroityny.
Kwas hialuronowy - organiczny związek chemiczny, będący polisacharydem z grupy glikozoaminoglikanów. To substancja, która w ludzkim organizmie wchodzi w skład macierzy międzykomórkowej skóry właściwej oraz stanowi główny składnik mazi stawowej. W preparacie OstroVit wykorzystano hialuronian sodu - pochodną kwasu hialuronowego w postaci soli sodowej, czyli formę, która naturalnie występuje wśród organizmów, co pozytywnie wpływa na biodostępność związku.
Witamina C - określana również mianem kwasu askorbinowego, to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi polihydroksylowych. To witamina rozpuszczalna w wodzie, która jako substancja egzogenna musi być dostarczana do ustroju z zewnątrz. Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach - substancja występuje m.in. w czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi, a także w papryce, brukselce czy kapuście.
Właściwości składników zawartych w OstroVit Glukozamina + MSM + Chondroityna
Witamina C wspiera prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia optymalnego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki i dziąseł, a także zębów i skóry. Substancja również przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz właściwej pracy układu nerwowego. Witamina C także wspomaga zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia i wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, a co więcej pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Składniki aktywne |
Na porcję |
% RWS* |
Na 3 porcje |
% RWS* |
Siarczan glukozaminy: |
390 mg |
- |
1170 mg |
- |
- w tym glukozamina |
230 mg |
- |
690 mg |
- |
Metylosulfonylometan |
667 mg |
- |
2000 mg |
- |
Siarczan chondroityny |
400 mg |
- |
1200 mg |
- |
Kwas hialuronowy |
45 mg |
- |
135 mg |
- |
Witamina C |
333 mg |
416% |
999 mg |
1249% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Składniki: Kwas L-askorbinowy (witamina C), metylosulfonylometan, siarczan chondroityny, siarczan glukozaminy 2KCL (ze skorupiaków), inulina, kwas hialuronowy (hialuronian sodu), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, ryby.