OstroVit OSTRO® Vitamin Water 500 ml
OstroVit OSTRO® Vitamin Water to niskoenergetyczny napój niegazowany, który dostarcza do organizmu cenne witaminy i składniki mineralne. To produkt o smaku egzotycznych owoców, bez dodatku cukru, stworzony z myślą o sportowcach i osobach wyróżniających się zwiększonym zapotrzebowaniem na wartościowe mikroskładniki.
OstroVit OSTRO® Vitamin Water - napój wzbogacony w cenne mikroskładniki
Niacyna - witamina PP lub B3 - witamina rozpuszczalna w wodzie, należąca do grupy B. Niacyna w pewnym stopniu może być naturalnie syntetyzowana w ludzkim organizmie z aminokwasu, jakim jest tryptofan, jednak warto dostarczać ją do ustroju również z zewnątrz, wraz z codzienną dietą - witaminę PP można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby czy jaja.
Witamina B6, znana również jako pirydoksyna, to składnik rozpuszczalny w wodzie, należący do witamin z grupy B, który musi być dostarczany do ustroju z zewnątrz, gdyż organizm nie jest zdolny do jego samodzielnej syntezy. Związek można znaleźć przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także w podrobach i suchych nasionach roślin strączkowych oraz w suplementach diety.
Witamina B12, zwana również kobalaminą lub czerwoną witaminą, to organiczny związek chemiczny, zaliczany do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. To składnik naturalnie występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego, który można znaleźć m.in. w mięsie, mleku, przetworach mlecznych, a także w rybach i owocach morza.
Biotyna - organiczny związek chemiczny, zaliczany do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Biotyna niekiedy określana jest również mianem witaminy B7 lub witaminy H. To składnik, który można znaleźć zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego - do źródeł biotyny można zaliczyć bowiem podroby i ryby, a także orzechy i nasiona.
Cynk - pierwiastek chemiczny o symbolu Zn, który w ludzkim organizmie występuje przede wszystkim w mięśniach szkieletowych i kościach. To substancja, którą można znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych, a za główne źródła cynku uznaje się czerwone mięso, drób, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Jod - pierwiastek chemiczny o symbolu I, który w ludzkim organizmie jest magazynowany przede wszystkim w tarczycy. Za główne źródło jodu uznaje się jodowaną sól kuchenną, jednak pierwiastek można znaleźć również w owocach morza, rybach i wodorostach.
Właściwości składników zawartych w OstroVit OSTRO® Vitamin Water:
- Niacyna, witamina B6 oraz witamina B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspomagają właściwą pracę układu nerwowego, a także wpływają na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
- Biotyna wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i wspiera pracę układu nerwowego.
- Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych, a co więcej wspiera optymalną syntezę białka.
- Jod wspomaga zachowanie właściwego metabolizmu energetycznego oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wartość odżywcza |
Na 100 ml |
Na porcję |
Wartość energetyczna |
4 kJ / 1 kcal |
20 kJ / 5 kcal |
Tłuszcz: |
0 g |
0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
0 g |
Węglowodany: |
0 g |
0 g |
- w tym cukry |
0 g |
0 g |
Białko |
0 g |
0 g |
Sól |
0 g |
0 g |
Składniki aktywne |
Na 100 ml |
% RWS* |
Na porcję |
% RWS* |
Niacyna |
1.6 mg |
10% |
8 mg |
50% |
Witamina B6 |
0.14 mg |
10% |
0.7 mg |
50% |
Witamina B12 |
0.25 µg |
10% |
1.25 µg |
50% |
Biotyna |
5 µg |
10% |
25 µg |
50% |
Cynk |
1 mg |
10% |
5 mg |
50% |
Jod |
15 µg |
10% |
75 µg |
50% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Składniki: Woda, kwas: kwas cytrynowy; aromat, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, dimetylodiwęglan; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K; witaminy: witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina B12 (cyjanokobalamina), biotyna (D-biotyna); minerały: cynk (glukonian cynku), jod (jodek potasu).
Napój niegazowany o smaku owoców egzotycznych wzbogacony o witaminy i składniki mineralne. Zawiera substancje słodzące.