VITARGO! Zawiera Vitargo®, opatentowany rodzaj węglowodanów o wysokiej masie cząsteczkowej, która wynosi średnio 500 000 – 700 000. Vitargo® jest unikalne ponieważ jest przetwarzane w taki sposób żeby uzyskać charakterystykę cząsteczkową zupełnie odmienną od tradycyjnych cukrów prostych (np. Glukozy, Fruktozy) oraz Maltodekstryny, które stosowane są w wielu innych produktach. Waga cząsteczkowa Maltodekstryny wynosi około 1 000 – 10 000, a Dekstrozy około 180!
Jest powszechnie przyjęte w kręgach naukowych, że zdolność organizmu do wykonywania wydłużonego, submaksymalnego wysiłku ograniczona jest poprzez dostępność glikogenu zgromadzonego w mięśniach i wątrobie oraz, że jego zapasy mogą zostać zwiększone poprzez przyjmowanie dużej ilości węglowodanów. Udowodniono także, że tempo syntezy glikogenu jest największe w mięśniach, które wcześniej zostały z niego opróżnione poprzez ćwiczenia fizyczne. Szybkość regeneracji glikogenu po wysiłku jest bardzo ważna dla sportowców, których trening opiera się na wykonywaniu ćwiczeń wykorzystujących wysokie, submaksymalne obciążenie oraz dla tych startujących w zawodach obejmujących konkurencje o podobnym charakterze. Synteza glikogenu mięśniowego ze spożytych węglowodanów jest uzależniona od wydajności procesu transportu glukozy poprzez ściany jelit oraz poprzez błonę komórkową komórek mięśniowych, jak również od aktywności enzymów odpowiedzialnych za fosforylację i syntezę glikogenu.
Na koncentrację glukozy we krwi wpływa jej transport z żołądka, poprzez jelit, do krwi. Udowodniono, że osmolalność przyjętego napoju ma wpływ na szybkość opróżniania żołądka – wysoka osmolalność może spowolnić ten proces, a tym samym opóźnić uwolnienie glukozy z jelit do krwi. Korzystając z Vitargo® można stworzyć napój o niskiej osmolalnośći i wysokiej zawartości węglowodanów!
Skład:
Vitargo® - opatentowane węglowodany o wysokiej masie cząsteczkowej pozyskane ze skrobi kukurydzianej, aromat pomarańczowy, substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwniki (ekstrakt z papryki, żółcień pomarańczowa).
Sposób użycia
Rozpuść 1 porcję w 400 ml wody. Stosuj przed, w trakcie lub/i po treningu, aby zapewnić organizmowi węglowodany i energię.
Informacje alergiczne
Wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym mleko, soję, białko jajeczne, gluten i orzechy!