Chlorella jest organizmem zaliczanym do jednokomórkowych alg słodkowodnych. Zawdzięczamy jej całe bogactwo, minerałów, witamin, fitozwiązków oraz makroskładników, ponieważ może być także źródłem protein. Chlorella może być wegańskim źródłem żelaza, które można zazwyczaj znaleźć w mięsie oraz witaminy B12, która przez osoby na diecie wegańskiej powinna być koniecznie suplementowana. Udokumentowane jest to, że osoby spożywające mikroalgi mieli wyższy poziom witaminy B12 niż weganie rezygnujący z nich w swoim jadłospisie. Chlorella to idealne źródło chlorofilu, którego w swoim składzie zawiera około 5%, co jest naprawdę wysokim wynikiem wśród innych roślin, nie tylko wodnych, ale i lądowych. Dlaczego chlorella nazywana jest superfoods? Głównym powodem to jej kompletność składnikowa i działanie plejotropowe (wielokierunkowe). Dostarcza nam niezbędnych witamin tj. A, C, E oraz witaminy z grupy B. Warto dodać, że zawiera aż 19 niezbędnych aminokwasów, a zawartość białka plasuje się na poziomie ok 60%!! Chlorella poza jednym z ważniejszych minerałów, jakim jest żelazo, zawiera również kwas foliowy, luteinę czy beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A.
Spożywać 2 g (4 miarki) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można również dodawać do koktajli, jogurtów, soków. Proszę użyć miarki dołączonej do opakowania (1 ml).
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze do 25 st. C, w zamkniętym opakowaniu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje alergiczne: wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym gluten, laktozę, soję oraz białka jaj.
Zdjęcie produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu. Związane jest to z coraz częstszymi zmianami wzorów przez producentów. Podobnie może być ze smakiem. Smak odżywki na zdjęciu nie jest tożsamy ze smakiem zakupionej odżywki.